אתיקה מקצועית מגדירה את ההתנהגות האידיאלית המצופה מאדם השייך למסגרת מקצועית מסוימת.
הקוד האתי הוא עקרונות מנחים של המקצוע, הוא משקף את ערכי המקצוע ומגדיר את האחריות של המטפלים העוסקים בו.
להלן הקוד האתי למקצוע הטיפול באמצעות אמנויות:
לגרסה בשפה האנגלית - הקוד האתי עבר שינויים בקרוב יעלה תרגום כולל השינויים
לגרסה בשפה הערבית مدونة أخلاقيات مهنة العلاج بالفنون - הקוד האתי עבר שינויים בקרוב יעלה תרגום כולל השינויים
פרק א': מבוא
הקוד לאתיקה מקצועית נועד להציב אמות מידה נאותות שיעצבו את דמותו המקצועית של המטפל באמצעות אומנויות ולקבוע כללים שיסייעו לשמירה על טוהר המידות. קוד זה חותר להתוות כללים להתנהגות אתית-מקצועית ולהנחילה לעוסקים במקצוע הטיפול באמצעות אומנויות ולציבור המטופלים – הלקוחות; הקוד האתי מבקש להשפיע על ייחודו ואיכותו של מקצוע הטיפול באומנויות בישראל – עבור המטפלים העוסקים בו, ועבור קהילות מקצועיות אחרות, עבור מעסיקים שונים, ועבור הציבור הרחב. כללי האתיקה המנוסחים בקוד האתיקה המקצועית, מחייבים את כלל המטפלים באמצעות אומנויות בישראל. הקוד האתי מנוסח, מטעמי נוחות בלבד, בלשון זכר, אך מיועד למטפלים ומטפלות כאחד. מסמך זה נבנה על בסיס הקוד האתי של יה"ת שחובר לראשונה בהובלת פרץ הסה ועודכן ע"י יהודית סיאנו ותמר חזות. מטפלים באמצעות אומנויות חייבים להתמצא בקוד האתיקה המקצועית, להתעדכן בו מעת לעת, ומחויבים לנהוג על פי הנחיותיו (זאת, על פי אשרור החלטה במועצת העליונה בשנת 2018). המטפלים מוזמנים לפנות אל וועדת האתיקה של יה"ת בכל עניין וצורך באמצעות כתובת הדואר האלקטרוני: [email protected]
פרק ב': הגדרת המקצוע
מקצוע ה"טיפול באמצעות אומנויות" הינו מקצוע בתחום הבריאות בו מוענק טיפול נפשי, באמצעות אחד משישה תחומי הטיפול: טיפול באמצעות אומנות חזותית, ביבליותרפיה, דרמה תרפיה, טיפול באמצעות מוסיקה, טיפול באמצעות תנועה ומחול, וטיפול באמצעות פסיכודרמה. קיומו של התהליך הטיפולי מתבסס על ידע בתחומי האומנות עצמה, הטיפול באומנויות והפסיכולוגיה. מקצוע זה רואה באומנויות ערוץ מרכזי דרכו מתקיים הטיפול הנפשי, ומציע דרכי ביטוי שאינן בהכרח מילוליות. מטרת העל של הטיפול באמצעות אומנויות היא לסייע לרווחתו הנפשית של המטופל, תוך שאיפה לאיכות חיים מיטבית. מקצוע הטיפול באמצעות אומנויות מתאים לעבודה טיפולית עם מגוון אוכלוסיות וגילאים – מילדים ועד לקשישים, הסובלים מבעיות נפשיות, רגשיות, התפתחותיות, חברתיות ועוד. המטפלים באמצעות אמנויות עובדים במגזר הפרטי והציבורי, במתכונת פרטנית וקבוצתית, תוך התאמה לכל מגוון האוכלוסיות בחברה הישראלית.
1. בעל תואר שני בטיפול באמצעות אומנויות ממוסד אקדמי המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה בישראל, שהשלים בנוסף לכך, שנת הכשרה מעשית מתקדמת (שנה ג').
2. בעל תואר שני ממוסד אקדמי בחו"ל, המוכר ע"י הרשויות המוסמכות לכך במדינת החוץ והמל"ג, שהשלים 1560 הכשרה מעשית, או היקף זהה של עבודה במוסד ציבורי.
3. הגדרת בעל מקצוע כ-"מטפל באמצעות אומנויות" חלה גם על בוגר לימודי תעודה תלת שנתיים, שעמד בדרישות הסף של האגודה המקצועית, ושסיים את לימודיו עד 30 בספטמבר 2018.
פרק ג': הנחיות יסוד
קוד האתיקה המקצועית למטפלים באמצעות אומנויות מציע למטפלים אבן בוחן, כלי עבודה ומדריך - שישמש אותם בעבודתם המקצועית.
הקוד לאתיקה מקצועית חותר לעצב את ערכי המקצוע ואת עבודתם של המטפלים באמצעות אומנויות, תוך מחויבות לסעיפים הבאים:
פרק ד': מקצועיות
1. מטפל באמצעות אומנויות, המועסק במוסד ציבורי, לא יעבוד באופן פרטי באותה מסגרת, אלא אם כן קיבל לכך היתר מיוחד מהמוסד המעסיק והנסיבות הוכחו כמחייבות זאת.
2. מטפל באמצעות אומנויות המועסק במסגרת ציבורית או אחרת, בה הסתיים הטיפול בשל סיום עבודתו במקום או מסיבה אחרת, לא יוכל להציע למטופל להמשיך להיות בטיפולו במסגרת פרטית למשך שנה. אלא אם כן, קיבל היתר מיוחד מהמוסד המעסיק והנסיבות הוכחו כמחייבות זאת.
3. במקרה בו המטופל הוא זה שעזב את המסגרת הציבורית בה טופל, ובה עובד המטפל, נדרשת שנה של צינון בין הטיפול הציבורי לזה הפרטי, אלא אם כן, קיבל המטפל היתר והמלצה מיוחדת מהמוסד המעסיק, והנסיבות הוכחו כמחייבות זאת.
13. הוראה והדרכה:
1. מטפל באמצעות אומנויות העוסק בהוראה ובהדרכה יגלה אחריות להתפתחותם המקצועית של תלמידיו ומודרכיו. עליו לשמש דוגמה אישית לעבודה מקצועית, תוך מודעות גבוהה, מתן ידע איכותי, מעודכן ויסודי, הקפדה על כללי אתיקה מקצועית והתייחסות בין-אישית מכבדת ושוויונית.
2. מטפל באמצעות אומנויות העוסק בהוראה ובהדרכה ימנע מיצירת קשר טיפולי עם תלמידיו, מודרכיו, ו/או בני משפחותיהם, במשך שנה ממועד סיום לימודיהם במוסד בו הוא מלמד.
3. מטפל באמצעות אומנויות לא ידריך באופן פרטי (שאינו דרך תוכנית ההכשרה) סטודנטים שלומדים במוסד בו הוא מלמד, במהלך תקופת הלימודים של הסטודנט. רק לאחר סיום הלימודים, לרבות השלמת שנת הכשרה מעשית מתקדמת (שנה ג) והגשת ציונים והערכות על ידי המורה/מדריך, רשאי כל מורה/מדריך להדריך את הבוגרים ממוסדו.
פרק ה': סודיות
1. על המטפל באמצעות אומנויות להקפיד לשמור על פרטיות, סודיות ועל חיסיון של מטופליו ו/או מודרכיו. כמו כן, עליו להקפיד על שמירת הסודיות של תיעוד הטיפול ו/או ההדרכה (בכתב, ביצירה, בהקלטה, בסרט, ו/או באופן דיגיטלי).
2. חיסיון תהליכי היצירה והתוצרים:
1. חלה חובת חיסיון על מידע מכל סוג הקשור בטיפול, ובכלל זה תהליכי היצירה הנוצרים במהלך הטיפול ותוצריהם.
2. יש להימנע מחשיפת מידע ללא הסכמה ברורה ובכתב של המטופל ו/או האחראים עליו, אלא אם יש יסוד סביר להניח שבריאותו וחייו של המטופל או של הזולת נמצאים בסכנה חמורה ומידית ובהתאם להוראות החוק, כמוזכר בסעיף 6 בנושא "מקצועיות".
3. על המטפל המבקש להציג במסגרת מחקר, הוראה, או במסגרת אחרת, את עבודתו המקצועית (את הטיפול, את המטופל, ובכלל זה את יצירותיו) - לקבל מהמטופל הסכמה לכך בכתב. במקרה של קטין, יש צורך בהסכמת שני הוריו.
4. לצד קבלת הסכמה, יש לטשטש את זהות המטופל, לבחור בשם בדוי ולהצהיר על כך, וכן להסתיר פרטים העלולים לחשוף את המטופל ואת מקורביו.
3. על המטפל באמצעות אומנויות להגן על מידע סודי מכל סוג, מילולי ו/או יצירתי, שמועבר אליו ע"י מטופליו ומודרכיו, במהלך הטיפול וגם מחוצה לו.
4. על המטפל להגן על מטופליו ולהימנע מלחשוף אותם למידע העלול לפגוע בהם.
5. ויתור על סודיות ייעשה רק בתנאים כדלהלן:
1. המטפל יחשוף מידע חסוי בתחום האזרחי, הפלילי או המשמעתי כאשר הוא נדרש לכך מתוקף החוק, תוך הקפדה על טובת המטופל ועל כללי זהירות נאותים.
2. במקרים שקיימת בהם חובת גילוי וחשיפה, כמו בטיפול בקטינים ו/או בפסולי דין, חובה על המטפל לקבל את הסכמת ההורים או האפוטרופוסים על המטופל, אלא אם כן הוא נדרש על פי דין לנהוג אחרת.
פרק ו': מגע, אינטימיות ומיניות
הקשר הטיפולי שבין מטפלים באמצעות אומנויות למטופליהם הוא קשר מורכב, שיש בו יחסים הטומנים בחובם מרות, השפעה וסמכות, ולצידם אינטימיות וקירבה. יש להדגיש שעל פי חוק לא יקיימו מטפלים באמצעות אומנויות קשרים ארוטיים ולא יחסי מין עם מטופליהם ועם אחרים המשמעותיים למטופלים.
האיסור על קיום יחסי מין ויחסים ארוטיים חל גם על יחסי הדרכה עם סטודנטים ומודרכים, שגם כלפיהם יש יחסי מרות וסמכות.
מטפלים לא יציעו התערבות טיפולית למטופלים שאיתם או עם אחד מבני משפחתם היה להם קשר מיני או ארוטי בעבר.
העיסוק באומנויות השונות במהלך הטיפול ו/או ההדרכה עשוי ליצור קירבה פיסית. על המטפל ו/או המדריך באומנויות לגלות מודעות ורגישות לנושא, להימנע מניצול לרעה של יחסי הקרבה בכפוף להוראות החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998 ולנהלי המוסד בו הוא מועסק.
פרק ז': תנאי העבודה
פרק ח': שימור היצירות
היצירות הנוצרות בתהליך הטיפולי שייכות למטופלים בלבד. היצירות משקפות את עולמו הפנימי, המחשבתי והרגשי של המטופל. העבודה על היצירה כמו גם היצירה עצמה הם חלק חשוב, משמעותי ומרכזי בטיפול באמצעות אומנויות. ככאלה, חובה על המטפל לשמור הן על תהליך היצירה כמו גם על היצירה עצמה ברגישות, בסודיות, בכבוד ובאחראיות מקצועית.
1. דרכי שימור חומרי היצירה:
1. יש להגדיר את העיסוק בתהליכי יצירה והבעה ואת אופן תיעודן של היצירות כחלק מהחוזה הטיפולי.
2. יש להגן, לשמר, להצפין ולאחסן כראוי את היצירות הנוצרות במהלך הטיפול. חשיפת התוצרים בפני מטופלים וגורמים אחרים השותפים לחלל הטיפול, מותנית בקבלת הסכמה מהמטופל או מהאחראים עליו.
2. אחזקת היצירות:
1. האחריות לדאוג לשלומן של היצירות ושל תיעוד החומר הטיפולי חלה על המטפל. עליו להתייחס לכך בחוזה הטיפולי.
2. יש אפשרות למסור למטופל את היצירות כבר במהלך הטיפול או מיד עם סיומו, בכפוף לשיקול דעתו המקצועי של המטפל לגבי טובת המטופל.
3. במידה שהמטופל אינו מעוניין לקבל את יצירותיו בסיום הטיפול, יש לשמור את היצירות או צילום שלהן ואת התיעוד המילולי או המצולם של הטיפול, ברשותו של המוסד בו נעשה הטיפול, או ברשותו של המטפל, במקרה של טיפול פרטי, למשך 7 שנים, או עד לגריסתם של החומרים. זאת בהתאם לדרישות החוק ו/או על פי הסכם מוקדם עם המטופל. בתקופה זו מוטלת על המטפל ועל המוסד החובה להגן על היצירות ועל התיעוד.
4. במקרה בו המטפל או המוסד מעוניינים לשמור תיעוד של היצירות, על המטפל ליידע את המטופל ולקבל את אישורו.
5. במידה והמטפל לא יכול להגן על העבודות וחסיונן לאחר תום הטיפול, עליו לדאוג לגריסתן.
3. ערכן האומנותי של היצירות:
1. יש להימנע מלחשוף יצירות של מטופל ולהעניק להן ערך ציבורי או מסחרי. יצוין שהמטופל רשאי כמובן להציג את עבודותיו – השייכות לו. יצוין גם שזכויות היוצרים אף הן של המטופל בלבד, גם כאשר היצירה נוצרה במהלך טיפול.
2. ניתן לשקול את חשיפתן של היצירות לקהל הרחב, במקרים בהם חיונית העצמת המטופל, או כל שיקול טיפולי אחר. במקרים אלו, השיקול הטיפולי הוא הקובע ולא מטרות אחרות, כגון: קידום מעמד המקצוע, גיוס תרומות למוסד, פרסום מקצועי ועוד. מודגש שוב, שכל זאת יעשה רק תוך קבלת אישור בכתב מהמטופל, ויתור סודיות, ובמקרה של קטינים אישור הורים או אפוטרופוסים.
פרק ט': היבטים של רב תרבותיות
הטיפול באמצעות אומנויות מוצע לכלל האוכלוסייה על גווניה השונים.
על המטפל להכיר בשונות ובייחודיות של התרבויות, האמונות, הנטיות והתפיסות מהן מגיעים מטופליו. ללמוד עליהם, לקבל בפתיחות את ייחודה של כל תרבות, אמונה, נטיה או תפיסה ולהבין את השלכותיה על העבודה הטיפולית, על האבחון, על תהליכים בטיפול, ועל תהליכי היצירה.
שונות תרבותית יכולה להשפיע בין היתר על התקשורת, על הבנת הנאמר והלא נאמר בטיפול, על יחסי העברה והעברה הנגדית בטיפול ועל הדגשים אומנותיים ואחרים. חשוב לגלות מודעות ליחסי הכח הנוצרים בתוך טיפול, ולהשפעת תרבות הרוב על קבוצות מיעוט. על המטפל להיות רגיש להשפעת ההקשר התרבותי, החברתי, הפוליטי והמגדרי, על ביטוייהם בהקשר הטיפולי.
פרק י': מחקר
פרק יא': פרסום העיסוק בתחום המקצועי
פרק יב': שימוש במדיה דיגיטלית
מדיה דיגיטלית כוללת חומרה ותוכנה של מחשבים, מכשירי פקסימיליה, טלפונים חכמים, מכשירי וידיאו ואודיו, מכשירי הקלטה אלקטרוניים למיניהם, וכן אמצעים טכנולוגיים נוספים. לגורמים חיצוניים עלולה להיות גישה לתכנים העולים בתקשורת אלקטרונית זו.
1. כל כללי האתיקה החלים על התערבות פנים אל פנים חלים גם על התערבויות מרחוק.
2. יש לקיים חוזה טיפולי הלוקח בחשבון את השימוש במדיה לתקשורת מרחוק ומגדיר את דרכי ההתקשרות בין מטפל למטופל.
פרק יג': התמצאות בקוד האתי
פרק י"ד: ועדת האתיקה
קוד אתי זה של מקצועות הטיפול באמצעות אומנויות מייצג אמות מידה של מקצוע תלוי תקופה ותרבות, ולפיכך ראוי לעדכנו באופן שוטף.
ועדת האתיקה של המטפלים באמצעות אומנויות אמונה על עדכון הקוד ופתוחה לקבל הצעות מכלל המטפלים באמנויות.
על המטפלים באמצעות אמנויות להיות ערניים למצבים שבהם עלול להתעורר קונפליקט בין ערכי המוסר, כללי החוק וכללי האתיקה המקצועית. במקרים אלו וכן במקרים נוספים בהם מתעורר ספק וצורך, מוזמנים המטפלים לפנות לוועדת האתיקה להתייעצות.
פניה לוועדת האתיקה בכתובת המייל [email protected]