יום עיון - "שרבוט וצורות ראשוניות במבט רב תחומי - משחק בין קווים, תנועה, צלילים ומילים"

ביום העיון נעמיק במעשה השרבוט, תוך בחינת ההיבטים השונים שלו – מהזווית ההתפתחותית, הטיפולית והאמנותית. צורת הביטוי  של השרבוט פשוטה וראשונית, אך טומנת בתוכה ערכים רבי משמעות: היא מעודדת משחקיות, מאפשרת חופש יצירתי וביטוי עצמי, ויוצרת חיבור לעולמנו הפנימי.

נגלה את תרומתו החשובה להתפתחות הילד.ה, נבחן את האפשרויות השונות בהן ניתן להיעזר בשרבוט ובצורות הראשוניות ככלי אבחוני וטיפולי לילדים.ות ובוגרים.ות - החל מהגיל הרך ועד לזקנה. כמו כן נתוודע למקומו של השרבוט באמנות המודרנית.

יום העיון ילווה בהרצאות וסדנאות חוויתיות שיונחו ע״י מטפלות באמנות חזותית, דרמה, מוסיקה, ביבליותרפיה ותנועה, שנושא השרבוט קרוב לליבן, ומהווה עבורן מוקד לסקרנות ומחקר.

מועד: יום שישי - 29/11/2024

מיקום: מוזיאון ינקו דאדא, עין הוד - במקום מרחב מוגן.

שעות: 09:00-14:00

עלות: 

מחיר מלא - 225 ש"ח.

מחיר לחבר.ת יה"ת - 185 ש"ח.

להרשמה ותשלום לחצ.י כאן



לוז יום עיון

9:00 - 8:30   - התכנסות וקפה

9:10 - 9:00   - מילות פתיחה ד"ר אילנה לח

9:20 - 9:10 - אודות מוזיאון ינקו דאדא: מיכאלה מנדה ינקו 

11:00 - 9:20 - הרצאות 

מיכל בוגין- -"השרבוט והצורות הראשוניות כראי לנפש אצל ילדים ומבוגרים."

פרופ' שושי קיסר- "ועכשיו משחקים! משחקי שרבוט בציור ובתיאטרון והשפעתם על תפקודים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים."

מיכאלה מנדה ינקו -"שרבוט באמנות מודרנית."

11:30 - 11:00 - הפסקה וכיבוד

13:30 - 11:30 - סדנאות ע"פ בחירה

סדנה 1 - מנחה: תמר חזות - "שרבוט קבוצתי כאמצעי לתקשורת בינאישית לא מילולית" - אמנות פלסטית.

סדנה 2 -  מנחה: כרמית עזרא ארד-  "השרבוט בהגפנה  embodiment - ההבעה התנועתית של השרבוט" - תנועה.

סדנה 3 - מנחות: ציונה פרנקל, עינת אסא פולנסקי "ניצוץ של התהוות – בין שרבוט לביטוי" - אמנות פלסטית ומוסיקה.

סדנה 4 - מנחה: דניאלה גולברט "(מ)שוטטות" -סדנא משולבת- דרמה תנועה אמנות פלסטית. 

סדנה 5 - מנחה: יערה בר- "שרבוט בכתיבה" - ביבליותרפיה.

14:00 - 13:30 סיכום במליאה: שיתופים מאולתרים.

להרשמה ותשלום לחצ.י כאן

תקצירים של ההרצאות:

"השרבוט  כראי לנפש" - מיכל בוגין.

הרצאה זו תציג את שלבי ההתפתחות והמשמעות של ציורי ילדים, ואת המפגש המרתק בין ההתפתחות המוטורית להתפתחות הרגשית, החל מהשרבוט ועד ציור דמות. בהרצאה נלמד ונגלה בדרך חוויתית  איך הבנה ייחודית זו, תורמת גם להבנת עולמו הרגשי  של המבוגר,ומשמשת ככלי עזר לעבודה הטיפולית עם ילדים ומבוגרים. 

מיכל בוגין: תרפיסטית באמנות- מדריכה בכירה ביה"ת. מחברת הספר-"נא לא להפריע, אני מצייר-מפגש מרתק בין התפתחות השרבוט, הקווים ונפש הילד", יוצרת קלפי "פוקוס לנפש". בוגרת לימודי פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית- ה.ל.פ.א, ולימודי התמקדות בהסמכת המכון הבינלאומי בניו יורק. מנחה סדנאות, מטפלת בקליניקה פרטית בילדים  ומבוגרים.

"ועכשיו...משחקים!" - פרופ׳ שושי קיסרי.

השפעת אינטראקציות משחקיות באלתור על תפקוד קוגניטיבי, חברתי ורגשי בזקנה. המשחק מצוי בלב הקיום האנושי, דרכו אנו חווים את העולם ויוצרים קשרים משמעותיים. מפגשים משחקיים בזקנה פותחים חלון הזדמנויות ייחודי לתרגול סקרנות, פתיחות וקשר. הרצאה זו תציג סדרת מחקרים בהם בחנו כיצד התנסויות משחקיות קצרות באלתור משפרות תפקודים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים בזקנה ואת המנגנונים העומדים בבסיסן.

פרופ׳ שושי קיסרי: Ph.d מטפלת בדרמה, גרונטולוגית, מרצה וחוקרת בבית הספר לטיפול באמנויות, אוניברסיטת חיפה. מחקריה מתמקדים במשחקיות לאורך החיים, בחקר תהליכים בדרמה תרפיה, ובתיאטרון פלייבק ככלי טיפולי. 

"השרבוט ומשמעותו באמנות מודרנית" - מיכאלה מנדה ינקו.

בהרצאה על השרבוט במודרניזם, כפי שבא לידי ביטוי בחצי השני של המאה העשרים, נתבונן בציוריהם של אמנים ואמניות שהשתמשו בשרבוט כאופן פעולה וביטוי משמעותי בעבודתם, ונבחן את הפן התיאורטי שעומד בבסיס פעולה זו. 

מיכאלה מנדה ינקו: מטפלת באמנות ופסיכותרפיסטית מבוססת מיינדפולנס. מאמינה בחשיבות של היכרות עם תולדות האמנות כחלק מהמטען התרבותי שלנו כמטפלות ומטפלים באומנויות ופועלת לחזק היכרות זו. עובדת במחלקה הפסיכיאטרית בהלל יפה חדרה כמטפלת באמנות פלסטית, מטפלת בקליניקה/סטודיו פרטית בנשים.



תקצירי הסדנאות:
סדנה 1 -  "שרבוט קבוצתי כאמצעי לתקשורת בינאישית לא מילולית"
מנחה: תמר חזות
הסדנה מכוונת להציג טכניקה להתערבות טיפולית שפותחה לפני שנים רבות ומתאימה למפגש ראשון עם קבוצה או משפחה. מתמקדת בתהליך היכרות ותקשורת לא מילולית בין המשתתפים באמצעות ייצוג של תבנית תנועה שירבוטית אישית במרחב קבוצתי גדול. מבוססת על ההבנה ששימוש בתהליכי שרבוט יכולים לאפשר ״אתחול מחדש״; ממקום מוכר ובטוח. הטכניקה מובנית ומונחית במספר שלבים וניתן לפתחה ולהתאים אותה במצבים מגוונים ולהתמודדות עם חוויות קשות. נוסתה במשך שנים רבות עם אוכלוסיות וגילאים מגוונים בארץ וברחבי העולם. תמר עוסקת שנים רבות בפיתוח טכניקות מגוונות של שרבוט שחלקן מותאמות במיוחד לצורך ויסות והרגעה והוצגו בתקופת הקורונה והמלחמה.

תמר חזות: שייכת לדור החלוצים של תחום הטיפול באמנות בארץ. ייסדה , יחד עם פרץ הסה את תוכנית ההכשרה למטפלים באמצעות אמנות הראשונה בארץ באוניברסיטת חיפה ב1981 ועמדה בראשה מ-1985-2008. פעילה ביה״ת מ1974 בתפקידים שונים ועוסקת בפיתוח וקידום המקצועות שלנו.מ2017 משמשת כיו״ר וועדת ההוקרה וההנצחה של יה״ת ושוקדת על תיעוד ההיסטוריה של דור הראשונים. בעבר עסקה בייעוץ בוועדת מומחים למשרד הבריאות ולמל״ג.
יוזמת, מנחה ומרצה בכנסים בארץ ובעולם. מטפלת ומדריכה בקליניקה ברמת ישי ומאז פרישתה בשנת 2018 מלמדת בארץ
ובעולם במסגרות שונות ומסייעת בהתמודדות עם אסון וטראומות. מתמקדת בתחום הטיפול במצבי התמודדות עם מחלה, טראומה ושכול. מאז ה- 7.10.23 עוסקת בסיוע רב למטפלים, בהדרכה ובסדנאות של ״לטפל במטפל״. פרסמה מאמרים בתחומים אלה על טיפול באמנות ו״גישת חיפה״.


סדנה 2 - "השרבוט בהגפנה  embodiment ההבעה התנועתית של השרבוט"
מנחה: כרמית עזרא ארד.
השרבוט ,כחלק משלבי ההתפתחות הרגשית והמוטורית , הינו המופע החיצוני של התנועה הפנימית של הנפש. תנועת השרבוט מאופיינת בספונטנית ,תחושת הנאה וסקרנות תוך כדי ניסוי וטעייה. על אף שכלול והתפתחות היכולת המוטורית והקוגניטיבית תנועת השרבוט נשמרת ואצורה לאורך השנים אף בתקופת הבגרות ובמצביים גופניים שונים כגון :מצבי חולי וירידה תפקודית.
בסדנא, תהייה הזדמנות לחוות את התנועה הרגשית של השרבוט, כיחיד ועם האחר, ואת ההדהוד הגופני-נפשי שהיא מעוררת. דרך ההתנסות, נזכר ביכולת ההבעה המשמעותית ששמורה בגוף ואשר עשויה להוות עוגן משמעותי בהתמודדות עם מצבי חיים משתנים.

כרמית עזרא ארד: מטפלת באמצעות אמנויות - תנועה ומחול (MA). יו"ר הוועדה לגיל השלישי, יה"ת.  פוטותרפיסטית. מתמחה בעבודה עם אנשים בתקופת החיים המאוחרת אשר מתמודדים עם ירידה קוגניטיבית ותפקודית. מנחת קבוצות לבני משפחה מטפלים. מטפלת בקליניקה פרטית.


סדנה 3 - "ניצוץ של התהוות – בין שרבוט לביטוי"
מנחות: ציונה פרנקל, עינת אסא פולנסקי.
בסדנא נשלב התנסות בגישת  ההתמקדות (focusing) עם עבודה בחומרים בניסיון ללכוד רגע יקר
של הולדת  רעיון , יצירה ומחשבה. ניתן מקום לניצוץ של התהוות  טרום נביטה.
גישת ההתמקדות מבוססת על תהליך הקשבה לחוויה פנימית עם תשומת לב לתחושת הגוף
ולדמויים שעולים. השילוב של ההתמקדות עם פסיכותרפיה והבעה באמנויות מסייע  להעמיק לבטא
ולהבהיר תחושות מעולמנו הפנימי. הסדנא תלווה בצלילי שרבוט (אילתור) מוסיקלי ייחודי של פאנטם כהשראה לתהליך המתהווה.

ציונה פרנקל: M.A M.s.c, מטפלת באמנות מדריכה בכירה,בוגרת לימודי פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית למטפלים באמנות ולימודי המשך בפסיכותרפיהבגישה פסיכואנליטית במכון הישראלי לפסיכואנליזה. לימודי התמקדות בהסמכת המכון הבינלאומי בניו יורק. עובדת בעמך- עמותה המטפלת בניצולי שואה ובני הדור השני והשלישי, ובקליניקה פרטית.


עינת אסא פולנסקי: M.A מטפלת במוסיקה ותנועה, מדריכה, בוגרת ביה"ס רימון כמתופפת, מנגנת קחון ופאנטם, בוגרת התוכנית טיפול מכוון התמקדות. הכשרות נוספות: CBT בשילוב אומנויות, מיינדפולנס, סכמה תרפיה,EMDR ,ACT. מרצה ומדריכה בתחום CBT באמנויות. מפתחת גישת גאגלינג ככלי טיפולי.
עובדת במערכת החינוך ובקליניקה פרטית.


סדנה 4 - "(מ)שוטטות"
מנחה: דניאלה גולברט.

הצטרפו אליי לתרגול יצירתיות וחופש, לחזק את ה- creative well being להתחבר לגרעין הפנימי
האותנטי דרך שוטטות במרחבי הנפש, הגוף, התודעה והיצירה. נחקור תהליכי יצירה דרך מצב תודעה הנקרא flow, בו אדם פועל מתוך תשוקה ונוכחות ברגע הזה מתוך הנחה שכל אדם הוא יוצר, ואנו יוצרים את חיינו. ה-flow נשען על תאוריות טיפול באומנויות, התמקדות, העולם הטקסי, מיינדפולנס, פרפורמנס, ומודל הסטודיו הפתוח. התרגול מהווה קרקע פוריה למחקר מרחבי היצירה העמוקים של האדם והוא מבוסס על מעברים יזומים דרך אימפרוביזציה בין תחומי אמנות (art forms) דרמה, קול ותנועה, חקירה של דמויות, עבודה בחומר, כתיבה, צילום ופרפורמנס.

דניאלה גולברט: דרמה תרפיסטית M.A ואמנית רב תחומית. מפתחת ה-Flow Training מנחת קבוצות, מטפלת בעמותות (חוסן, משאבים ולב בטוח) ובקליניקה בחוקוק ובזום במבוגרים, הורים , נוער.


סדנה 5 - "שרבוט בכתיבה"

מנחה: יערה בר.
כבר זמן ארוך ארוך שרבים מאיתנו או ומטופלינו מתנהלים בתוך ענן של כאוס רגשי. אין-ספור פעמים אמרנו ושמענו בשנה החולפת ביטויים כמו: ''אין מילים'', ''לא יתואר'', ''צריך מילים חדשות בשביל זה וכו'.
בסדנה נתנסה ב''שירבוט בכתיבה'', ונגלה כיצד ניתן להשתמש בשרבוט כשלב בדרך אל מחשבה סדורה ובהירה על מה שאנחנו מרגישים.

יערה בר: ביבליותרפיסטית בעלת ניסיון בעבודה פרטנית וקבוצתית במחלקות פסיכיאטריות, ביחידה לנפגעות תקיפה מינית, מעון פוסט-אשפוזי לנערות בסיכון, בגני תקשורת, ובשנה האחרונה גם עם מפונים, ועם נפגעי טראומה בעקבות המלחמה.


להרשמה ותשלום לחצ.י כאן